This project inserts itself between the gritty Ferry Street Bridge gateway location of Coburg Road entering downtown Eugene and  the natural condition between the Willamette River and Skinner and Spencer Butte beyond.  Comfortable refuges are created between the sound and light pollution as well as natural conditions of damp winter drizzle and hot summer sun.  The building shelters.  The design engages time based qualities and challenges of the site in three ways:  1) phenomena of society and nature including sound, air, light and connection to the riverfront, within the context of the existing concrete building shell.  2) human comfort through thermodynamic understanding including passive cooling in summer and warmth against cool dampness in winter.  3) shared mixed-use vibrancy, urban in feel, between various restaurant, cafe, office and residential enclaves and their extension out into the  neighborhood.  The approximately 16,000 sqft mixed-use project  emerges from an existing two-story board formed concrete shell previously used as a potato chip factory and Eugene Moving and Storage warehouse,  bounded within a typical 80’ by 80’ Eugene quarter block. Exterior spaces are located for human comfort that connect ground floor commercial, office and  upper level residential uses and  allow the exterior urban vibrancy and ecological context to bleed into the building.

This project inserts itself between the gritty Ferry Street Bridge gateway location of Coburg Road entering downtown Eugene and

the natural condition between the Willamette River and Skinner and Spencer Butte beyond.

Comfortable refuges are created between the sound and light pollution as well as natural conditions of damp winter drizzle and hot summer sun.

The building shelters.

The design engages time based qualities and challenges of the site in three ways:

1) phenomena of society and nature including sound, air, light and connection to the riverfront, within the context of the existing concrete building shell.

2) human comfort through thermodynamic understanding including passive cooling in summer and warmth against cool dampness in winter.

3) shared mixed-use vibrancy, urban in feel, between various restaurant, cafe, office and residential enclaves and their extension out into the

neighborhood.

The approximately 16,000 sqft mixed-use project

emerges from an existing two-story board formed concrete shell previously used as a potato chip factory and Eugene Moving and Storage warehouse,

bounded within a typical 80’ by 80’ Eugene quarter block. Exterior spaces are located for human comfort that connect ground floor commercial, office and

upper level residential uses and

allow the exterior urban vibrancy and ecological context to bleed into the building.

Exterior Render Skinners Butte_small.jpg
siteContext(1).jpg
SITEAXON-01.jpg
SITE-AXON-[site]-01.jpg
Urban-Traffic_01.jpg
260FERRY_3D_PARTI_WAJ.jpg
Photo from philipjsperanza (1).jpg
exploded-axon.jpg
watershed.jpg
WAJ-SCENE-3+alley.jpg
WAJ 3+ALLEY.jpg
MATERIALITY.PNG
SOCIAL INTERACTION TOOL.PNG
PROGRAMMING.gif
Cozy-but-not-Creepy.jpg
Beer-Garden_01.jpg
Playful.jpg
Ecology+Time-Diagram.jpg
Community-Garden_01.jpg
PLAN-1ST-FLOOR-D.jpg
PLAN-2ND.jpg
PLAN-3RD.jpg
PLAN-4TH.jpg
IMG_20180906_101011.jpg
IMG_20180906_101210.jpg
Restaurant_01.jpg
SOUTH VIEW_01 10.3.jpg
NORTH VIEW_01 10.3.jpg